5 tipů při rekonstrukci kuchyně pro bezbariérový přístup
Obsah
Při navrhování kuchyně s bezbariérovým přístupem je nezbytné důkladné pochopení potřeb handicapované osoby. Bude prostor sdílet i další člen než vozíčkář? Bude třeba malá rekonstrukce kuchyně či kompletní přestavba kuchyně na míru?
Se všemi moderními pokroky dnešní doby v této oblasti, může být design kuchyně moderní a přesto velmi prakticky navržena tak, aby byla ergonomická pro každého, kdo žije v domácnosti bez ohledu na to, zda je nebo není zdravotně postižený. Snadný přístup ke všem potřebným věcem je klíč pro kuchyň vyhovující všem standardům.
Na co je třeba při rekonstrukci interiéru myslet? Uveďme si 5 základních požadavků, které by měla taková kuchyň splňovat.
1) Prostor pro pohyb
Pro zajištění dostatečného prostoru pro volný pohyb invalidního vozíku musí být dodrženo několik základních parametrů. Část kuchyňské linky by měla být pod jízdná invalidním vozíkem. Zejména pod umyvadlem, plotýnkou a pracovní deskou by měl být pro vozík dostatek prostoru, jelikož zde člověk tráví nejvíce času a při rekonstrukci bytu bychom na to měli stále myslet.
Mycí a varná část musí být umístěna v jedné ploše, případně přes roh linky. Nevhodné je například umístění varné části na kuchyňském ostrůvku nebo na protější straně kuchyně. Obecně se za ideální považuje uspořádání kuchyňské sestavy do tvaru písmene I, L nebo širokého U.
2) Výška pracovní plochy
Základní parametr na který bychom měli dbát je výška desky. Doporučená výška je mezi 720 až 750 mm nad podlahou. Při rekonstrukci kuchyně stojí za zvážení elektricky nastavitelná výška pracovní desky. S takto nastavitelnou pracovní plochou je pro vozíčkáře daleko snazší vykonávat běžné úkony i v případě, že je kuchyň sdílena s dalšími členy domácnosti.
3) Dřez a odpad
Jak jsme již zmiňovali, dřez musí být pod jízdný a zde nám budou vadit klasické trubky odpadu. Trubky je nutné vést přímo ke zdi, aby nepřekážely při podjíždění pracovní desky a nebylo tak možné se ho dotknout nohama (zabráníme tak úrazu nohou při vylití horké vody do dřezu). K dřezu můžete využít místo klasického kohoutku vodní sprchu, která umývání nádobí opět o něco usnadní.
4) Úložný prostor
U spodních skříněk není vhodné použít skříňky s policemi. Do zadních částí polic vozíčkář totiž nedosáhne a proto zde volíme šuplíky nebo výsuvné koše. U rohových skříněk je vhodné použít rohové skříňky s otočným kruhovým košem, s výsečným otočným košem nebo rohově výsuvným košem. Skvělé jsou také výsuvné spíže!
Horní skříňky musí být umístěny tak, aby byly v dobrém dosahu vozíčkáře. Doporučená maximální výška horních polic je 1500 mm nad podlahou, které se obvykle zavěšují 350 až 400 mm nad pracovní plochu. Pokud jsou skříňky umístěny výše nebo jsou použity vyšší skříňky, je potřeba použít skříňky se sklopnými nebo výklopnými kontejnery. Opět zde můžeme využít elektricky polohovatelné skříňky, které jsou mnohem pohodlnější.
5) Umístění spotřebičů
Problém nastává u větších elektrických spotřebičů jako lednice, trouba nebo myčka. Ovšem i to má snadné řešení. Tyto spotřebiče se mohou zabudovat do skříněk umístěných výše nad podlahu a pohodlně tak vytvořit místo pro stupačky. Na trhu jsou dokonce spotřebiče speciálně navržené pro handicapované. Ty jsou zabudované do zásuvek ve výšce, která vyhovuje vozíčkáři a jsou dobře dispozičně uzpůsobené.
Digestoř musí být umístěna tak, aby vozíčkář dosáhl na ovládání digestoře popř. se může ovládání přemístit do míst, kam vozíčkář dosáhne. To platí i pro elektrické zásuvky. Mohou se umístit tak, aby byly i z vozíku na dosah nebo se mohou umístit například na přední čelo pracovní desky.
Toto jsou základní tipy, které obecně popisují nešvary mezi klasickou a speciálně upravenou kuchyní pro handicapované. Proto je dobré se individuálně zamyslet nad každodenním rituálem handicapovaného a kuchyň přizpůsobit tak, aby pohyb v ní ulehčila.